Nieuws & blogs

Alle advocaten zouden bebaarde hipsters moeten worden

17 augustus 2015

Als bebaarde hipster voor marketing en digitalisering staat tenminste. Volgens #DigiDaal (zoek maar eens op Google of Twitter), zouden advocaten niet mee moeten gaan in de hype van de digitalisering. Daar zijn de Nieuwe Orde en T-shaped lawyers het natuurlijk helemaal niet mee eens. Sterker nog, digitalisering kan de advocatuur redden van de ondergang!

We moeten Watson en digitalisering omarmen
Als jurist, die niet staat ingeschreven bij de Orde, heb ik natuurlijk makkelijk praten. Waar het eerst nog mogelijk was de juristen weg te zetten als het uitschot van de advocatuur, duiken nu de verhalen de kop op dat we bedreigend zijn. Zo zou de super computer van IBM: Watson, ook bedreigend zijn. Hij zou veel werk van advocaten uit handen kunnen nemen. Hebben advocaten daardoor minder werk? Misschien, omdat de standaard contractjes met hoge marges door een computer gemaakt kunnen worden. Maar het biedt ook een kans: We kunnen meer tijd besteden aan dat wat de computer niet kan. De menselijke maat, gebruik maken van emoties, dieper ingaan op de materie. Ja, dat vergt wel extra oefening. Niks meer uit het hoofd doen.

Digitaliseren bespaart kosten
Tarieven kunnen omlaag of de marges worden groter, het is maar net hoe je er mee omgaat. Maar digitalisering kan het werk een stuk goedkoper maken. Minder tijd besteden aan printers die het niet doen, minder geld uitgeven aan papier, mappen, archiefruimte of een bibliotheek. Sneller en meer informatie vinden, die ook nog relevanter is, via digitale kennisbanken. Dossiers digitaal opslaan en digitaal communiceren met de rechtbanken. Eindelijk die fax de deur uit! Ja, dat moeten we goed beveiligen. Nee, we kunnen nooit 100% garanderen dat het veilig is. Maar kunnen we dan garanderen dat er niet wordt ingebroken? Of dat er brand uitbreekt? Digitaal opslaan betekent ook dat het makkelijker is om backups te bewaren, waardoor het minder gevoelig is voor brand.

Digitaliseren levert meer klanten
Goed, een beetje vernieuwing moet daar ook wel bij komen kijken. Maar wat dacht je van het aanbieden van standaard documenten, die alleen nog ingevuld hoeven te worden? Of bouw een systeem waarbij op basis van vragen een standaard document door de computer uitgespuugd kan worden. Je kent je eigen documenten goed, dus voor weinig kan er een service worden aangeboden om het na te laten kijken door een persoon. De ondernemers die nog klein zijn, zullen daar graag gebruik van maken. Daar zul je op dat moment weinig contact mee hebben en weinig aan verdienen. Maar als ze tevreden zijn, naar wie zullen ze dan toegaan wanneer ze een conflict hebben of wanneer ze groter groeien en de standaard documenten niet meer voldoende zijn? Juist ja, naar dat kantoor waar ze eerst zo goed geholpen werden.

Digitalisering is geen hype, het is de toekomst. Omarm het. Implementeer het. Loop voorop en doe er juist je voordeel mee. 

De auteur
Charlotte is eigenaar van en jurist bij Charlotte’s Law & Fine Prints. Dat is een eigenzinnig juridisch advieskantoor voor de creatieve sector en ondernemers. Ze is graag disruptief. Online is her middle name. Tijdens haar non-declarabele uren is ze amateur marketeer. 

"Al bloggend op weg naar PLEIT2015"
Deze blog is geschreven in het kader van PLEIT2015. Ben jij jurist op het gebied van ICT recht en wil jij graag een prikkelende of informatieve blog over dit thema delen? Of deel je graag jouw kennis als jurist over de ontwikkelingen op het gebied van ICT die jou raken? Stuur je blog dan naar: pleit@deadvocatenwijzer.nl. Wij verspreiden het artikel onder vermelding van je naam en (kantoor)website via de websites en social media kanalen van De Advocatenwijzer en PLEIT2015. Aanmelden voor PLEIT2015 kan via de website www.pleit.nl. Hier kan je ook voor meer informatie terecht.